← Back
2024 National Preliminary biology Topic 15 Free

Comparative anatomy of fish

Fins and fin rays in bony fishes · Sub-topic 1

PRELIMINARY CONTEST 2024

Ejisuman SHS: 32 points

Archbishop Porter Girls’ SHS: 45 points

Wenchi Methodist SHS: 26 points

Mfantsiman Girls’ SHS: 44 points

West Africa SHS: 42 points

Zion College: 40 points

ROUND 2

QUESTION

What name is given to the thin skeletal rods that support the extended parts of the fin of most bony fishes?

ANSWER: Fin rays

EXPLANATION

In most bony fishes, the fins are supported by thin, flexible skeletal rods called fin rays. They provide structural support for movement and stability in water.

PRACTICE QUESTIONS

1. What supports the fins of most bony fishes?

ANSWER: Fin rays

2. What are the stiff, unsegmented supports in some fins called?

ANSWER: Fin spines

3. What are the flexible, segmented supports called?

ANSWER: Soft rays

4. Which fin lies on the back of the fish?

ANSWER: Dorsal fin

5. Which paired fins help steering and braking?

ANSWER: Pectoral fins

6. Which paired fins help balance and stability?

ANSWER: Pelvic fins

7. Which fin on the underside near the tail prevents rolling?

ANSWER: Anal fin

8. Which fin provides most propulsion?

ANSWER: Caudal (tail) fin

9. Name the paired fins of a fish.

ANSWER: Pectoral and pelvic fins

10. Name the median (unpaired) fins.

ANSWER: Dorsal, anal and caudal fins

11. What joins the fin rays together?

ANSWER: A thin fin membrane

12. To which class do bony fishes belong?

ANSWER: Osteichthyes