← Back
2025 National One Eighth mathematics Topic 7 Free

Sets and number systems

Closure of division on integers, non-zero rationals and irrationals (true/false) · Sub-topic 1

ONE-EIGHTH STAGE 2025

Ghana National College: 65 points

Tema Secondary School: 33 points

Effiduase SHCS: 28 points


Mankranso SHS: 43 points

St Paul's SHS, Denu: 23 points

Adonten SHS: 14 points


St. Thomas Aquinas SHS: 51 points

Tamale SHS: 37 points

O'Reilly SHS: 25 points


ROUND 4 - TRUE OR FALSE

SET ONE

1. Division is closed on the set of integers.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

Closure means that dividing any two integers should always give another integer.

But $5 \div 2=2.5$. 2.5 is not an integer.

Therefore division is not closed on the set of integers.

2. Division is closed on the set of non-zero rational numbers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Closure means that dividing any two non-zero rational numbers should always give another non-zero rational number.

Which is always true.

3. Division is closed on the set of irrational numbers.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

This statement is false since $\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=1$, which is a rational number.


---


PRACTICE QUESTIONS

1. QUESTION: Addition is closed on the set of integers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

The sum of two integers is an integer.


2. QUESTION: Subtraction is closed on the set of natural numbers.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

$3 - 5 = -2$, which is not a natural number.


3. QUESTION: Multiplication is closed on the set of integers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

The product of two integers is an integer.


4. QUESTION: Addition is closed on the set of irrational numbers.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

$\sqrt{2} + (-\sqrt{2}) = 0$, which is rational.


5. QUESTION: Multiplication is closed on the set of rational numbers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

$\dfrac{a}{b} \times \dfrac{c}{d} = \dfrac{ac}{bd}$, which is rational.


6. QUESTION: Subtraction is closed on the set of integers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

The difference of two integers is an integer.


7. QUESTION: Multiplication is closed on the set of odd integers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

The product of two odd integers is odd.


8. QUESTION: Addition is closed on the set of odd integers.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

$3 + 5 = 8$, which is even.


9. QUESTION: Addition is closed on the set of even integers.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

The sum of two even integers is even.