← Back
2025 National One Eighth mathematics Topic 19 Free

Quadratic equations and functions

Solving $(x-2)^{x-1}=1$, $(x+2)^{x-2}=1$ and $(2x-1)^{x-3}=1$ · Sub-topic 1

ONE EIGHTH CONTEST 2025

Ghana National College - 65 points

Tema Secondary School - 33 points

Effiduase SHCS - 28 points

ONE EIGHTH CONTEST 2025

Mankranso SHS - 43 points

St Paul's SHS, Denu - 23 points

Adonten SHS - 14 points

ONE EIGHTH CONTEST 2025

St. Thomas Aquinas SHS - 51 points

Tamale SHS - 37 points

O'Reilly SHS - 25 points

ROUND 1

PREAMBLE

Solve for $x$ from the given equation

1. $(x-2)^{x-1}=1$

ANSWER: $x=1$ or $x=3$

SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$ or the exponent is $0$.

Case 1: the base equals $1$.

$x-2=1$

$x=1+2$

$x=3$

Case 2: the exponent equals $0$.

$(x-2)^{x-1}=(x-2)^0$

$x-1=0$

$x=1$

$x=1$ or $x=3$


2. $(x+2)^{x-2}=1$

ANSWER: $x=-1$ or $x=2$

SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$ or the exponent is $0$.

Case 1: the base equals $1$.

$x+2=1$

$x=1-2$

$x=-1$

Case 2: the exponent equals $0$.

$(x+2)^{x-2}=(x+2)^0$

$x-2=0$

$x=2$

$x=-1$ or $x=2$


3. $(2x-1)^{x-3}=1$

ANSWER: $x=1$ or $x=3$

SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$ or the exponent is $0$.

Case 1: the base equals $1$.

$2x-1=1$

$2x=1+1$

$2x=2$

$x=\dfrac{2}{2}$

$x=1$

Case 2: the exponent equals $0$.

$(2x-1)^{x-3}=(2x-1)^0$

$x-3=0$

$x=3$

$x=1$ or $x=3$


PRACTICE QUESTIONS

Solve for $x$ from the given equation.


1. $(x-4)^{x+2}=1$

ANSWER: $x=-2$, $x=5$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$x-4=1$

$x=5$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x+2=0$

$x=-2$

Case 3: the base equals $-1$.

$x-4=-1$

$x=3$

The exponent is $5$, which is odd, so $x=3$ is rejected.

$x=-2,\ 5$


2. $(x+1)^{x-3}=1$

ANSWER: $x=0$, $x=3$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$x+1=1$

$x=0$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x-3=0$

$x=3$

Case 3: the base equals $-1$.

$x+1=-1$

$x=-2$

The exponent is $-5$, which is odd, so $x=-2$ is rejected.

$x=0,\ 3$


3. $(2x-3)^{x-5}=1$

ANSWER: $x=1$, $x=2$, $x=5$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$2x-3=1$

$x=2$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x-5=0$

$x=5$

Case 3: the base equals $-1$.

$2x-3=-1$

$x=1$

The exponent is $-4$, which is even, so $x=1$ is valid.

$x=1,\ 2,\ 5$


4. $(x-5)^{x+1}=1$

ANSWER: $x=-1$, $x=6$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$x-5=1$

$x=6$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x+1=0$

$x=-1$

Case 3: the base equals $-1$.

$x-5=-1$

$x=4$

The exponent is $5$, which is odd, so $x=4$ is rejected.

$x=-1,\ 6$


5. $(2x+1)^{x-4}=1$

ANSWER: $x=0$, $x=4$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$2x+1=1$

$x=0$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x-4=0$

$x=4$

Case 3: the base equals $-1$.

$2x+1=-1$

$x=-1$

The exponent is $-5$, which is odd, so $x=-1$ is rejected.

$x=0,\ 4$


6. $(x+3)^{x-1}=1$

ANSWER: $x=-2$, $x=1$


SOLUTION

An expression $a^b=1$ when the base is $1$, or the exponent is $0$, or the base is $-1$ with an even exponent.

Case 1: the base equals $1$.

$x+3=1$

$x=-2$

Case 2: the exponent equals $0$.

$x-1=0$

$x=1$

Case 3: the base equals $-1$.

$x+3=-1$

$x=-4$

The exponent is $-5$, which is odd, so $x=-4$ is rejected.

$x=-2,\ 1$