← Back
2025 National One Eighth biology Topic 39 Free

Pollution and environmental issues

Algal blooms and environmental factors · Sub-topic 1

ONE-EIGHTH STAGE 2025

Ghana National College: 65 points

Tema Secondary School: 33 points

Effiduase SHCS: 28 points


Mankranso SHS: 43 points

St Paul's SHS, Denu: 23 points

Adonten SHS: 14 points


St. Thomas Aquinas SHS: 51 points

Tamale SHS: 37 points

O'Reilly SHS: 25 points


ROUND 4 - TRUE OR FALSE

SECOND SET OF BIOLOGY TRUE OR FALSE

1. Climate change is an important factor causing algae blooms

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Rising temperatures and altered precipitation patterns can create favorable conditions for excessive algae growth.

2. Some algae species are nontoxic but still bloom excessively under favorable conditions

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Even non-toxic algae can form large blooms, disrupting ecosystems by depleting oxygen or blocking sunlight.

3. Warm temperatures can decrease algae growth and increase water mixing resulting in stagnant conditions that are perfect for algae

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

Warm temperatures typically increase algae growth; stagnant conditions promote blooms, but increased water mixing usually reduces bloom formation.


---


PRACTICE QUESTIONS

1. QUESTION: Run-off of fertilisers into lakes can cause algal blooms.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Nitrates and phosphates feed the algae.


2. QUESTION: Eutrophication is the enrichment of water with nutrients.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

It often leads to algal blooms.


3. QUESTION: Algal blooms increase the oxygen in water at night.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

At night the algae respire and use up oxygen.


4. QUESTION: When the algae die, bacteria decompose them and use up oxygen.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Fish may then die.


5. QUESTION: Some algal blooms release toxins that can harm humans and animals.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Some cyanobacteria make toxins.


6. QUESTION: Algal blooms let more light reach plants on the lake bed.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

They block light from reaching submerged plants.


7. QUESTION: Phosphates in detergents can add to eutrophication.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

Phosphate is often the limiting nutrient.


8. QUESTION: Algal blooms are more common in fast-flowing, cold streams.

ANSWER: FALSE

EXPLANATION:

They are more common in still, warm water.


9. QUESTION: A red tide is a bloom of algae in the sea.

ANSWER: TRUE

EXPLANATION:

It is caused by some dinoflagellates.