← Back
2025 National One Eighth biology Topic 2 Free

Cell biology

Cytoplasm and its organelles · Sub-topic 1

ROUND 2

SPEED RACE

ONE EIGHTH CONTEST 2025

Ghana National College - 65 points

Tema Secondary School - 33 points

Effiduase SHCS - 28 points

ONE EIGHTH CONTEST 2025

Mankranso SHS - 43 points

St Paul's SHS, Denu - 23 points

Adonten SHS - 14 points

ONE EIGHTH CONTEST 2025

St. Thomas Aquinas SHS - 51 points

Tamale SHS - 37 points

O'Reilly SHS - 25 points

QUESTION

What part of the cytoplasm of a cell is called the cortex

ANSWER: Ectoplasm

PRACTICE QUESTIONS

1. What name is given to the outer, clear, gel-like layer of the cytoplasm (the cortex)?

ANSWER: Ectoplasm

2. What name is given to the inner, more fluid and granular part of the cytoplasm?

ANSWER: Endoplasm

3. What is the fluid part of the cytoplasm, without the organelles, called?

ANSWER: Cytosol

4. Approximately what percentage of the cytoplasm is water?

ANSWER: About 80%

5. What name is given to the flowing movement of cytoplasm inside a cell?

ANSWER: Cytoplasmic streaming (cyclosis)

6. Name the non-living materials in the cytoplasm, such as starch granules and oil droplets.

ANSWER: Inclusions

7. Which type of cell lacks membrane-bound organelles in its cytoplasm?

ANSWER: Prokaryotic cell

8. Between which two structures does the cytoplasm lie in a eukaryotic cell?

ANSWER: The cell membrane and the nucleus

9. Which is more fluid, ectoplasm or endoplasm?

ANSWER: Endoplasm

10. Which stage of respiration takes place in the cytoplasm?

ANSWER: Glycolysis

11. In an amoeba, the ectoplasm forms projections used for movement. What are they called?

ANSWER: Pseudopodia

12. Name the organelles in the cytoplasm that are the site of protein synthesis.

ANSWER: Ribosomes